Cremeren

Cremeren of begraven. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen voorkeur. Als er tot cremeren besloten wordt, kunt u kiezen waar u gecremeerd wilt worden. Sinds enige tijd is het mogelijk om gecremeerd te worden in de Hoeksche Waard in het crematorium van Heinenoord (www.crematoriumhoekschewaard.nl).

Bij een crematie wordt de plechtigheid meestal gehouden in de aula van het crematorium. Het crematieproces vindt op dezelfde dag plaats als waarop de plechtigheid heeft plaatsgevonden. Na het proces wordt de as in een asbus gedaan. Deze asbus blijft volgens wettelijk voorschrift minimaal 30 dagen bewaard in een algemene nis van het crematorium. Dat geeft u de tijd om na te denken over de definitieve bestemming van de as. Na deze 30 dagen kunt u over de as beschikken en kunt u de as een definitieve bestemming geven.

Bijzetting

Niet iedereen wil de as van een dierbare uitstrooien. Dat hoeft ook niet, er zijn (veel) meer mogelijkheden. Een ervan is bijzetting van de as. Dit kan in de algemene nis van het crematorium, maar ook in het columbarium of in de urnentuin van het crematorium dan wel een begraafplaats. Veel mensen die hiervoor kiezen vinden het fijn om nog een plekje te hebben om heen te gaan ter nagedachtenis. Wanneer u ervoor kiest om de as te laten bijzetten op een begraafplaats of bij een crematorium, zult u net als bij een gewoon graf moeten betalen voor de duur dat de as wordt bijgezet.

Naar huis

Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om de as mee te nemen naar huis. Daar kunt u het binnen bewaren of in de tuin. Maar u kunt de as ook laten verdelen over meerdere kleine urnen of het laten verwerken in een kunstwerk, glassculptuur of sieraad.

Als u dat prettig vindt kunnen we u een aantal leveranciers vrijblijvend aanbevelen. Afhankelijk van uw wensen weten we vaak welke leverancier u het beste kunt benaderen voor uw wensen. Wilt u zich oriënteren kijk dan op www.urnbestellen.nl.

Wat te doen bij overlijden

  • Huisarts waarschuwen om het overlijden vast te stellen
  • Zuidema bellen (24 uur per dag bereikbaar)
  • Directe familie en vrienden informeren